Indijac, stariji čovek, deda

90-godišnji deda već 27 godina pokušava da se razvede, stigao i do Vrhovnog suda

Punih 40 godina bračni par iz Indije živi odvojen život, a suprug, sada već penzioner, u pokušajima da se razvede proživeo je neverovatnih 27 godina.

Vrhovni sud Indije je početkom oktobra odbio posledni u nizu zahteva za razvod.

Indija važi za zemlju gde se razvod braka retko dešava, jer zakon i sudije su neumoljivi. Postoji samo jedan opravdan razlog za razvod a to je dokaz o naročitoj okrutnosti i nasilju u braku.

Svu surovost ovakvog sistema na svojoj koži osetio je 89-godišnji Nirmal Sing Panesar, penzionisani oficir vazduhoplovstva i kvalifikovani lekara koji više od tri decenije pokušavao da se razvede od svoje 82-godišnje supruge Paramdžit Kaur Panesar.

Imaju troje dece.

Nirmal je služio u indijskoj vojsci, a njegova supruga je bila učiteljica u Centralnoj školi u Amritsaru, i iako su oboje živeli zauzetim životom, obe strane su svoj brak smatrale ‘normalnim’ sve do januara 1984, kada je oficir vazduhoplovnih snaga postavljen u Madras (sada Čenaj).

Muž tvrdi da je njegova žena odbila da mu se pridruži u Madrasu. Kako tvrdi, ona je radije živela sa svojim roditeljima, a kasnije i sa sinom. Uprkos pokušajima da reše nesuglasice, brak se raspao, a 1996. Nirmal Sing Panesar je podneo zahtev za razvod u Okružnom sudu.

Četiri godine kasnije, dobio je povoljnu presudu, ali je ona brzo poništena. Njegova supruga Paramdžita je u naknadnom iskazu sudu priznala da je dala sve od sebe da održi njihovu „svetu vezu“.

Od tada, Indijac, koji se penzionisao iz indijskog vazduhoplovstva kao komandant krila 1990. godine, pokušava da iznese svoj slučaj pred Vrhovni sud Indije kako bi konačno mogao da se razvede.

Početkom oktobra 2023. godine ispunila mu se želja. On je stigao do Vrhovnog suda, ali ishod nije bio baš onakav kakvom se nadao. Sudija Anirudha Bose i sudija Bela M Trivedi presudili su da, iako je brak para “van spasenja“, to nije dovoljno da opravda razvod.

“Po našem mišljenju, ne treba zanemariti činjenicu da institucija braka zauzima značajno mesto i ima važnu ulogu u društvu“, navodi se u presudi suda koji nije odobrio razvod Nirmala i Paramdžite.

Uprkos rastućem trendu pokretanja brakorazvodnih postupaka, na sudovima se institucija braka i dalje smatra pobožnom, duhovnom i neprocenjivom emotivnom vezom između muža i žene u indijskom društvu.

Izvor: Zanimljivosti dana

Ceo region se pita o čemu divane penzionerka i Spajdermen na klupi u Novom Sadu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *