Dušan Dubajić

Dušan (27) diplomu nuklearne fizike zamenio konobarskom tacnom:”Hoću sam sebi da kupim auto”

Mladi stručnjak nuklearne fizike je morao da odustane od svog poziva i postane konobar, kako bi ispunio svoj trenutni cilj – da kupi sebi prvi automobil.

Dušan Dubajić (27) , iz Novog Grada u Republici Srpskoj, završio je PMF u Novom Sadu, gde je na Katedri za nuklearnu fiziku diplomirao sa prosekom 8,5.

Nakon razmene studanata u Pragu, vratio se u domovinu

Nakon završenih studija odselio se u Prag, gde je na univerzitetu završio kurs češkog jezika.

-Tamo sam bio i zaposlen, ali sam se silom prilika vratio u svoj rodni grad. Jedno vrijeme sam predavao matematiku u osnovnoj školi, pa sam radio kao zamena za učitelja u drugoj osnovnoj školi, ali to je isteklo – priča Dušan svoju priču za Nezavisne novine.

On je, kako ističe, pred sebe postavio ambicije i ciljeve kako bi kupio automobil, te mu izvor prihoda, radeći kao zamena u osnovnim školama, nije bio dovoljan da to postigne.

-Zbog toga sam se odlučio da se zaposlim kao konobar, to je bio moj izbor. Od početka februara radim ovaj posao i mislim da sam se dobro snašao – kaže Dušan.

U konkurse i državni posao ne veruje

Na pitanje da li je predavao konkurse za zaposlenje u svojoj struci u obrazovanju, Dušan je rekao da nije jer je, kako kaže, još u toku srednje škole shvatio kako funkcioniše sistem.

-Ne želim da se utopim u sistem i zarađujem svoje radno mjesto na osnovu nekog broja glasova ili zaokruživanjem nekih imena na listama, to nije moj cilj. To je i bio razlog što sam otišao odavde sa 18 godina. Trenutno ne planiram da se zadržavam na ovim prostorima, ali dok sam tu, ne želim da ulazim ni u kakve minuse i smatram da je ovo možda teži, ali efikasniji put da dođem do automobila – naglasio je Dubajić.

Budućnost vidi u inostranstvu

Ciljevi u budućnosti su mu da pronađe radno mesto u inostranstvu, jer se već uverio da kolektivi, firme i sistemi u drugim zemljama više cene njegove kvalitete nego što je to slučaj u Republici Srpskoj.

-Planiram da odem negdje gdje će moj rad, trud, zalaganje i znanje biti više cijenjeni. Meni je žao što to govorim, ali jednostavno je takva situacija. Naravno da bih volio da ostanem i doprinesem svojoj zajednici, jer znate kako kažu, ‘nigdje nije kao kod kuće’, ali situacija je da čovjek mora da traži bolje za sebe. Bio bih spreman da ostanem i nastavim svoj život u Novom Gradu i Republici Srpskoj, ukoliko bi mi to uslovi omogućili i ukoliko ne bih bio uslovljen partijskim zapošljavanjem.

Trenutno je kod nas aktuelna situacija u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovsku goru, a ja sam jedan od rijetkih stručnjaka u našoj lokalnoj zajednici koji bi mogao dati objektivan stav ili naučno mišljenje o tom pitanju. Upućen sam u te stvari i dovoljno sam stručan da dam svoje mišljenje. Ipak, upitna je procjena stručnosti od strane nadležnih organa kad je ova tematika u pitanju. Nažalost, prioriteti su, vjerovatno, neki drugi kvaliteti – zaključuje razgovor za “Nezavisne novine” ovaj mladi stručnjak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *