Đoković tri prsta

Koliko je tačna Novakova izjava da je Beograd rušen 49 puta?

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, slaveći na balkonu Narodne skupštine titulu sa US opena i svoju dosadašnju vanzemaljsku karijeru, podsetio je naciju na jednu neverovatnu činjenicu – Beograd je pravi Feniks među prestonicama.

– Skoro sam negde pročitao da je Beograd u svojoj istoriji rušen čak 47 ili 49 puta, nisam siguran. i ponovo je izgrađen. Taj duh se oseća. Mi smo narod koji nikada ne odustaje – rekao je Novak u izjavi za RTS.

Za one kojima je istorija strana i koji su manje upućeni u razvoj Beograda, ovo je delovalo kao preuveličavanje i kao malo verovatna činjenica. Međutim, Novak nije bio daleko od istine.

Beograd je, kroz svoju 8 hiljada godina dugu istoriju, razaran čak 44 puta i za njegovo osvajanje vođeno je neverovatnih 115 ratova.

Arheološko nalazište Usek na Banjici u Beogradu je jedno od najvažnijih otkrića o srpskoj prestonici. Ono dokazuje da je na tlu Beograda postojalo naselje još u 6. veku pre nove ere. Taj podatak definitivno svrstava Beograd kao grad u kome postoji najduži kontinuitet stanovanja – na svetu. Jer, nema danas postojećeg grada da se zna da je u njemu bilo naseljenosti pre 8.000 godina.

Još od prvih naseobina na ušću Save u Dunav iz vremena famozne Vinče, pa naovamo, stizali su kojekakvi osvajači da ih preotmu, da ovladaju, pokore i zagospodare…

Ako se odmaknemo od najezdi Gota, Slovena i Kelta, odnosno, od antičkih vremena kada su bedeme Singidunuma legije starog Rima branile od nebrojenih nailazaka “varvara“, bar od onog što je danas poznato, najviše su na grad u rasponu od čak 4 veka kidisali – osmanski Turci. Skoro u stopu su ih pratili habsburški Austrijanci.

4. jula 1456. godine su prvi put osuli topovsku kanonadu i paljba je trajala narednih 17 dana!

Poslednji put su cevi svoje teške artiljerije usmerili na srce srpske prestonice 17. juna 1862. Tukli su nemilosrdno ceo dan kao odgovor na pobunu Srba zbog krvavih događaja kod Čukur-česme.

Čukur česma
Čukur česma (Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd)

Rušili su i ubijali i 1670. tokom šestodnevne opsade Beograda u nastojanju da ga ponovo zaposednu i proteraju Austrijanace, koji pak dve godine ranije takođe nisu hladili svoje cevi dok su zauzimali grad.

Boreći se za prevlast sa Osmanlijama pogodili su skladište oružja na Kalemegdanu, a od eksplozije stradalo je mnogo ljudi i prema zapisima iz tog vremena oštećeno je oko 4.000 kuća.

Ne propustite:

A kada je Karađorđe sa ustanicima preuzeo varoš beogradsku, Turci su plotunima razarali mesec dana naselje. Taman toliko je Đorđu Petroviću trebalo da njegovi momci zagospodare i Tvrđavom.

Na ovim prostorima kad nema Turaka, eto ti – Austijanaca i Nemaca. Tako bi i 28. jula 1914. kada Austrougari osuše paljbu sa rečnih oklopljenih brodova, zloglasnih monitora, nazvanih Bodrog i Lejta, i tako započeše Prvi svetski rat.

I godinu kasnije, udruženi sa Nemcima, ponovo su započeli razaranje grada sve dok im nije pao u ruke 11. oktobra 1915. godine.

Proterasmo ih posle proboja Solunskog fronta, ali vratiše se samo 23 godine kasnije. Jutrom 6. aprila „štuke“ su nadletele. Tog i narednog dana su na Beograd smrtonosni tovar izbacila 484 aviona Hitlerove „Luftvafe“. Nebo su zamračili i 11. i 12. aprila, a prestonica je zasuta sa 440 tona eksploziva.

I dok su se nadali skorom oslobođenju, slušajući izveštaje o napretku crvenoarmejaca, ali i zapadnih saveznika, stanovnike glavnog grada 16. aprila 1944. na vazdušnu opasnost su upozorile sirene.

Ovoga puta bombarderi su nosili američke oznake. Gađajući nacističke vojnike i položaje u okupiranom gradu, pogađali su i brojne beogradske zgrade. Napade su ponovili 21. i 24 aprila, 18. maja, 6. juna, 8. jula i 3. septembra.

Rušenja i bombi će biti i u toku nekoliko dana krajem oktobra iste 1944. godine, kada su se Crvena armija i partizani borili za oslobođenje grada. U samoj bici gde su letele rakete “kaćuša” i projektili padali po bunkerima Vermahta, Hitlerova vojska u povlačenju miniraće i paliti brojne zgrade, pa je tako potpaljen i izgoreo i Kolarčev narodni univerzitet.

Stradanjima nikad kraja… Beograd je bio od kraja Drugog svetskog rata spokojan, barem što se tiče bombardovanja, sve do 24. marta 1999. godine.

Nato bombardovanje Beograd

Tada su se potomci nekadašnjih osvajača ali i saveznika udružili i gađali po Beogradu ono što su proglasili “metama”. Trajalo je to sve do 9. juna 1999. kada je pao poslednji projektil na Beograd, kako u agresiji tako i u čitavom 20. veku.

U srpskoj prestonici 24 godine je mirno. Tako neka i ostane. Lepo su mesto, rekosmo, naši preci odavnina odabrali za ovaj grad.

Izvor: (Weekly.rs/Kaldrma.rs)

2 thoughts on “Koliko je tačna Novakova izjava da je Beograd rušen 49 puta?”

  1. Pingback: Priča s pešačkog: Bahati ćale, njegov BMW i uflekani klinac sa Prime sokom | Weekly.rs

  2. Pingback: "Treniram genija, ali..." Goran Ivanišević nikad iskrenije o odnosu sa Đokovićem | Weekly.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *