Mira Murati

Mlada Mira iz Albanije je mozak ChatGPT-a, ona je razvila veštačku inteligenciju o kojoj svi pričamo

Mira Murati trenutno radi kao glavna tehnološka direktorka u OpenAI, jednom od vodećih instituta za istraživanje veštačke inteligencije u svetu.

Mira je mozak koji stoji iza razvoja ChatGPT-ja, alata koji nam je omogućio da na revolucionaran način komuniciramo sa mašinama.

Ovaj alat učinio je da veštačka inteligencija bude dostupna i široj publici i otvorio neke, potpuno nove mogućnosti.

Mira je rođena 1988. godine u Albaniji. Odrasla je u malom gradu i oduvek su je fascinirale nauka i tehnologija. U SAD se preselila sa 16 godina, gde je završila srednju školu i studije računarstva, masterirala je na Dartmut koledžu.

Ne propustite:

Posle koledža počela je da radi u oblasti veštačke inteligencije. Kompaniji OpenAI pridružila se 2016. i brzo stekla ime kao talentovana inovativna inženjerka. Poslednje četiri godine obavlja funkciju CTO, odnosno glavne tehnološke direktorke, piše Global Woman Magazine.

Kao CTO, Mira je odgovorna za istraživanja i razvoj AI tehnologije na institutu. Sarađuje sa timom inženjera i istraživača na razvoju najsavremenijih AI modela i aplikacija. Značajan doprinos dala je i u razvoju ChatGPT alata – AI jezičkog modela koji može da komunicira poput čoveka.

ChatGPT razvili su Mira Murati i njen tim. Ovaj AI jezički model zanovan je na GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) arhitekturi, koja koristi tehnike dubokog učenja za generisanje teksta na prirodnom jeziku. Kako je obučen na ogromnom skupu tekstualnih podataka, to mu omogućava da na upite korisnika daje odgovore kao čovek.

ChatGPT koristi se u raznim aplikacijama, uključujući usluge za prevođenje stranih jezika, korisničku podršku, pa čak i za virtuelne terapije.

Kao CTO u OpenAI, igrala je ključnu ulogu u razvoju ChatGPT-ja. Razvoj ovog alata otvorio je nove mogućnosti za korišćenje veštačke inteligencije u komunikaciji. Sa svojim talentom i inovativnim načinom razmišljanja, Mira Murati sigurno će nastaviti da daje značajan doprinos u oblasti veštačke inteligencije u godinama koje dolaze.

Izvor: Original magazin, Blimberg; Photo: Dartmouth

4 thoughts on “Mlada Mira iz Albanije je mozak ChatGPT-a, ona je razvila veštačku inteligenciju o kojoj svi pričamo”

  1. Pingback: Izjava nedelje: Cane Partibrejkers o važnosti intuicije i osećanja | Weekly.rs

  2. Pingback: Ako se veštačka inteligencija upotrebi u naoružanju, Terminator će biti mala maca | Weekly.rs

  3. Pingback: Litijumske baterije diktiraju novi svetski poredak, ko bude pokretao automobile vladaće svetom | Weekly.rs

  4. Pingback: Sestre Amra i Elma su 90-ih izbegle u SAD i stvorile marketing imperiju o kojoj piše i Forbs | Weekly.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *