tata na porodiljskom

Predrag je 1 od 250 tata na porodiljskom odsustvu u Srbiji i snalazi se kao zmaj


Predrag Crvenković je jedan od retkih očeva u Srbiji koji je iskoristio pravo porodiljskog odsustva.

Kako je ispričao za Kurir TV, on, kao ni većina muškaraca u našoj zemlji, nije ni znao da postoji opcija da on preuzme brigu od etetu. O tome je saznao slučajno, na Internetu. Supruga ga je podržala i krenuo je u avanturu.

– Trenutno smo sad u fazi učenja hodanja i, ovaj, on je dete koje jede sve, što mi je olakšalo posao, nije uopšte zahtevan što se tiče hrane, ali svakako smo se vezali ja i Žika. Mislim, on se Žika…ali ja ga, Žika mu tepam, a on je inače Vidić mali – priča Predrag.

Organizacija oko deteta mu ne pada teško, a vreme dok njegov sinčić spava koristi pametno – da i sam odmori.

U Srbiji je pravo porodiljskog odsustva za očeve do sada iskoristilo svega oko 250 tata. Bolovanje radi nege deteta, prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, najviše su koristili očevi u Beogradu – 127, zatim u Novom Sadu – 34, Nišu – 18, Novom Pazaru – 12, Кragujevcu – 9.

Ovaj trend je pak, u razvijenim zemljama mnogo popularniji, pa se odsustvo oca radi nege deteta (porodiljsko) čak rado upisuje i u biografiju. Pojedini poslodavci na zapadu smatraju da je muškarac, koji je sam sa detetom proveo 60 dana, idealan kandidat za rad pod pritiskom, stresom i sa mnogo multitaskinga.

Na koji način otac ostvaruje pravo na porodiljsko bolovanje, tj. odsustvo?

Porodiljsko odsustvo može početi 45 dana pre termina porođaja (na osnovu nalaza lekara), a najkasnije 28 dana pre termina porođaja. Kad trudnica dočeka tih 28 dana pre termina koji je određen za porođaj, odsustvo postaje obaveza i automatski se aktivira. S obzirom da je reč o odsustvu čiji je cilj zaštita trudnica, odnosno porodilja neposredno pre i neposredn nakon porođaja, majka je prvenstveni korisnik ovog prava.

Porodiljsko odsustvo traje ukupno tri meseca od dana porođaja, a na njega se nastavlja odsustvo radi nege deteta. 

Otac porodiljsko bolovanje može koristiti samo u posebnim slučajevima: 

  • kada majka napusti dete,
  • usled smrti majke,
  • izdržavanja zatvorske kazne ili kad je iz nekih drugih razloga majka opravdano sprečena da vodi računa o bebi (npr. hospitalizacija usled bolesti i dr.).  

Međutim, po isteku ova tri meseca, otac može preuzeti brigu o detetu.

Dokumentacija za očevo porodiljsko

Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje skoro su ista dokumentima koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak. Očevima je potreban i „sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta“.

Kada otac deteta preuzme naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, majci od tog datuma, preuzimanja prava, prestaje pravo na naknadu njene zarade. Iznos zarade koju će tata na porodiljskom bolovanju dobijati obračunava se identično kao i zarada koju je majka dobijala. Po novom zakonu, ta zarada uplaćuje se direktno na račun oca.

Izvori: Kurir, Bebac.com

1 thought on “Predrag je 1 od 250 tata na porodiljskom odsustvu u Srbiji i snalazi se kao zmaj”

  1. Pingback: Izjava nedelje: Lingvisti da uče od Ane Brnabić | Weekly.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *