Razdvojen brak, razvod,

Propast ili evolucija porodice? Razdvojeni brakovi sve popularniji među mladima

Saglasićemo se u jednom – porodica danas samo u jednom liči na onu od pre 50 godina. To je momenat kada svi spavaju u svojim krevetima. Sve drugo je promenjeno.

Dečiji pogledi su upereni u ekrane, a ne u roditeljeve oči. Jedino vreme kada smo s decom stvarno jedan na jedan je u kolima, dok ih prevozimo u školu i na bezbroj vanškolskih aktivnosti. Mnogi i to malo dragocenog vremena propuste i oboje ga nervozom zbog konstantne jurnajve, kašnjenja i preopterećenog saobraćaja.

Pod velikim pritiskom onoga kako smo odrasli, veliki broj roditelja oseća nepodnošljivu grižu savesti i krizu identiteta jer ne može da zadovolji ono što bi želeo – da bude dobar supružnik i roditelj. Psihoterapeut postaje najunosnije zanimanje, a psihijatrijske ordinacije se otvaraju u svakom kraju.

Razvodi bujaju, porodice se rasturaju.

S takve polazne tačke, opravdano je da konstatujemo da srljamo ka potpunom urušavanju porodičnih vrednosti i podižemo generacije čije je korenje hranjeno nervozom i nasiljem. Zato priča o razdvojenim brakovima izaziva pažnju.

Da li je to samo novotarija mladih generacija ili prirodna evolucija porodice?

problemi u braku, muž i žena

 

Razdvojeni brak je zajednica u kojoj supružnici žive odvojeno. Oboje su finansijski nezavisni, pružaju jedno drugom emotivnu i seksualnu podršku i dele obaveze oko dece. Iako možda neobično zvuči, ovakav brak, bar prema mladima koji ga praktikuju, ima svoje dve velike prednosti – očuvanje individualnosti i “singl” životnog stila, ali uz sve dobrobiti braka.

BBC je nedavno objavio priču o japanskom paru koji praktikuje  razdvojeni brak.

Hiromi Takeda sebe opisuje kao snažnu, nezavisnu ženu koja radi kao fitnes trener i menadžer teretane. Njen suprug Hidekazu je poslovni konsultant koji većinu vremena provodi ispred kompjutera, odgovara na mejlove i piše izveštaje.

Ne propustite:

Imaju veoma različite stilove života, ali se vole i poštuju i ne mešaju se u živote jedni drugih. Oni žive u odvojenim kućama, udaljeni jedno od drugog oko sat vremena.

– Retko ostajem preko noći u kući svoje žene. Moja karijera ima veliku težinu i značaj u mom životu. Tokom prethodnog braka, bio sam toliko zauzet poslom da ponekad danima nisam dolazio kući. Mislim da je to bio veliki izvor nezadovoljstva za moju bivšu suprugu. Najveća lekcija koju sam naučio iz prethodnog braka je da žene moraju da budu finansijski nezavisne – rekao je Hidekazu za BBC.

– Ako je moj muž kod kuće, ponekad se osećam slobodno da radim stavri koje želim, moram da budem jako tolerantna i to me stresira. Ovako sam oslobođena takve vrste stresa – rekla je Hiromi Takeda.

Hiromi i Hidekazu imaju zajedničko dete koje živi sa majkom. Sastaju se samo dva ili tri puta nedeljno, uglavnom kada je Hiromi potrebna pomoć oko čuvanja dece.

Iako znaju da njihov komšiluk misli da su oni razvedeni, to ih mnogo ne zanima. Oni su zadovoljni zajednicom koju neguju. Oboje veruju da “zajednički život nije od suštinskog značaja za brak“.

Ne propustite:

– Zajednički život nije obavezan uslov. Moj muž i ja smo zadovoljni našim trenutnim životom. Odlučili smo da se ovako venčamo da bismo se osećali bezbedno jer imamo nekoga ko će nas emocionalno podržati, a da i dalje možemo da zadržimo lični stil života. Svi imamo pravo da biramo svoj stil života – rekla je Hiromi Takeda.

Odluka para da isproba model razvodnog braka inspirisana je prošlim iskustvima. U Hidekazuovom slučaju, to je bio njegov neuspeli brak sa njegovom prvom ženom, dok Hiromi nije želela da njena ćerka odrasta u tenziji  u kakvoj je prošlo njeno detinjstvo.

Zato se pita da li parovi koji nisu srećni u braku, treba da nastave da žive zajedno samo zato što je to društveno prihvatljiva stvar.

1 thought on “Propast ili evolucija porodice? Razdvojeni brakovi sve popularniji među mladima”

  1. Pingback: Izjava nedelje: Hoće li Luka naći sebi ženu? | Weekly.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *