Nikola Tesla rendgen noge

Tesla je pre 127 godina napravio rendgenski snimak svog stopala, ali X zraci ipak ne nose njegovo ime

Nije ni čudo što su ga prozvali čudakom! Zamislite zaprepašćenje običnog sveta kada su videli rendgenski snimak stopala i cipele pre 127 godina. To je stopalo Nikole Tesle i sam je napravio taj snimak.

Teško je zamisliti da je pre više od jednog veka ovakva fotografija mogla nekome uopšte i da padne na pamet, a kamoli da je stvarno napravi.

Ipak, tada je živeo, maštao i pomahnitalo eksperimentisao verovatno najveći naučnik u istoriji – Srbin Nikola Tesla.

Nikola Tesla

Rendgenski snimak svog stopala Tesla je napravio na aparatu sopstvenog dizajna davne 1896. godine

Eksperimentisanje sa energijom zračenja slavni naučnik započeo je krajem 19. veka, tačnije 1894. godine. Za to vreme, srpski pronalazač je napravio ono što je nazvao „grafikon senki“, a to je bila visokoenergetska vakuumska cev koja se nalazila na kraju sekundarne zavojnice Teslinog transformatora, njegovog najpriznatijeg izuma.

Ne propustite: 

Da bi testirao svoju ideju, Tesla je koristio jedini model koji je imao – sebe. Rezultat je svakako zapanjujući, jer praktično otkriva kosti stopala pronalazača, zajedno sa metalnom strukturom cipele koju je tom prilikom nosio.

Nitne kroz koje se provlače pertle veoma su očigledne na rendgenskoj fotografiji Tesle. Osim toga, jasno se vide i ekseri kojima su obućari oblikovali potpetice na đonu.

X zraci ipak ne nose Teslino ime, već ime zvaničnog pronalazača Villhema Rendgena koji je 05. 01. 1896. objavio svoje otkriće o zrcima koji prodiru kroz tkivo i otkrivaju strukturu kostiju. Rendgenski snimak leve šake Vilhemove supruge je zvanično prvi rendgenski snimak u istoriji.

Vilhelm Rendgen
Photo: Vilhelm Rendgen (Nicola Perscheid, ‘Berliner Illustrirte Zeitung’)

 

Nedugo nakon objavljivanja ovog velikog otkrića, za koje je Rendgen dobio i Nobelovu nagradu, te priznanje za najveće otkriće modernog doba, Tesla je Vilhemu poslao svoj rendgenski snimak stopala.

Rendgen je čestitao Tesli na izvanrednom snimku, te ga pitao kako je uspeo da napravi tako impresivne rezultate.

Sumnja da je zapravo Tesla stvarni izumitelj X-zraka ostaje do daljnjeg. Postoji niz dokaza koji potvrđuju da je zapravo Nikola Tesla prvi otkrio X-zrake. Teslino predavanje na Akademiji nauka u Njujorku potvrđuje njegovo prvenstvo u istraživanju X-zraka, ali avaj. Istorija kaže drugačije.

Međutim, nema mesta za sumnju da je zahvaljujući Tesli ovaj izum dobio svoju punu medicinsku primenu.

Tesla je ukazao na fiziološke opasnosti koje donose X-zraci i dao je preporuke za bezbedno korišćenje. Takođe, opisao je i neke kliničke primene X-zraka. Postigao je da se oštra senka predmeta može zabeležiti sa mnogo veće udaljenosti (razmak između tela i “kamere”) i obezbedio da sam proces izlaganja x-zracima traje minimalno. To sve je uticalo na bezbednije korišćenje i umanjilo negativne efekte x-zraka.

Nažalost, Teslina laboratorija je spaljena 1895. godine i tom prilikom su uništeni mnogi Teslini izumi. Požar je, kako se kasnije pokazalo, podmetnut.

Moguće je da bi Nikola bio ispred nemačkog fizičara Vilhelma Rendgena, da se to nije dogodilo. Da nije izgubio svoju istraživačku opremu, možda bi Tesla sada bio prepoznat kao pronalazač rendgenske mašine.

Ali strast koja je vodila Nikolu Teslu kroz krajnje futurističke izume, učinila je da on nastavi istraživanje o x-zracima i ukaže na njihovu važnost u medicini. Pored svega ostalog na čemu je vredno radio.

Upoznajte Anu iz 2100. godine, ona je ceo život radila od kuće kao frilenser

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *